تدبر من از سوره مطففین
الف: سوره مطففین مکی و شامل ۳۶ آیه می باشد.
ب: بطور کلی محور سوره بیشتر درباره توحید، و نبوت و معاد بحث دارد. و درباره کیل و میزان صحبت به میان آمده است؛ تا این را برساند که مشرکان توانگر، از ثروت خود چه محنتهایی بر سر طبقه فقیر و محروم می آوردند.
بحث سوره مطففین در چهار قسمت:
قسمت اول: از آیه/ ۱تا ۶ همه تهدید کسانی است که از روز قیامت و حضور در پیشگاه عدل پروردگار نمی هراسند و در حقوق فقرا و طبقه محروم اجتماع تحکم می کنند.
قسمت دوم: از آیه/ ۷ تا ۱۷ در بیان فاجران و تبهکاران که نامه زشتکاریشان در پرونده که جامع نامه های شیاطین است قرار داده شده که قیامت و دوزخ را باور نمی کردند.
قسمت سوم: از آیه/ ۱۸ تا ۲۸ که از نامه ابرار و نیکوکاران صحبت می کند که نامه اعمالشان در پرونده، که جامع نامه اعمال ملائکه و صالحان و ثقلین است؛ و اینکه چگونه بر تخت های بزرگواری می نشینند و انتظار رحمت خداوند دارند. و شادابی، خوشی و نعیم بر رویشان زیبایی و طراوت خاصی افکنده است و آشامیدنی ایشان از چشمه ا ی است که آشامیدنی مقربان درگاه خداوند است.
قسمت چهارم: از آیه/ ۲۹ تا ۳۶ بیان حال مؤمنان که در دنیا از مغروران خدا ناشناس چقدر اذیت و مسخره و ریشخند را می یافتند. و در آخر کار در عالم بقاء سرمدی، چگونه مؤمنان ابرار پیروز می شوند و مؤمنان بر تخت عزت و شاد کامی می نشینند و به یکدیگر می گویند بنگرید چگونه کافران به کیفر خود رسیده اند.
این سوره در مجموع آیات خود، نشان می دهد که مؤمنان در برابر دعوت به سوی توحید خدا چگونه از ناحیه کافران با ایشان رفتار می شده اند.

سمیه قتالی
چنان نیست که مشرکان درباره معاد خیال می کنند، بلکه نامه اعمال نیکان در علیین است، و ما نمی دانیم علیین چیست؟
علیین نامه ای است سربه مهر و سرنوشتی است قطعی که مقربان شاهد آنند، مسلماً مؤمنان و نیکان در انواع نعمت خداوند دربهشت بر تختهای زیبای بهشتی تکیه کرده و به زیباییهای بهشت می نگرند، و درچهره های آنها طراوت و نشاط نعمت را می بینی، آنها از شراب دست نخورده و سربسته ای سیراب می شوند.
و در این نعمت های بهشتی باید راغبان بریکدیگر پیشی بگیرند. در آیات گذشته درباره فجار و نامه اعمال و سرنوشت آنها آمده است.
و در این آیات گروه مقابل آنان، یعنی مؤمنان و امتیازات آنها در برابر فاجران موقعیت آنها را روشن ترمی سازد.
یعنی اعمال مؤمنان و نیکان، پاکان بر فراز آنها در شریفترین مکان و در بلندترین مقام جای دارد که همان علیین است.
و این درست نقطه مقابل نامه اعمال فجار است که در پست ترین محل یا پایین ترین طبقات دوزخ قرار گرفته است.
اشاره به اینکه بهشت مقام و مکانی است برتر از خیال و گمان، که هیچ کس نمی تواند ابعاد عظمت آن را دریابد.
آری! آنها به لطف خدا می نگرنند، به جمال بی مثال او، به انواع نعمت های بهشتی، و به زیباییهای خیره کننده ای که در بهشت برین است می نگرند.
چون یکی از لذات انسانی لذت دید و نگاه است. سپس می افزاید هرگاه به چهره های آنها بنگری طراوت و خرمی و نشاط نعمت را در آن می بینی.
تنافس به معنی: تمنا و تلاش دو انسان و به معنی سبقت و پیشی گرفتن بزرگوارانه بر دیگری است. یعنی، رقابت و مسابقه سالم و پیشی گرفتن بر یکدیگر برای رسیدن به مغفرت پروردگار و بهشتی که پهنای آن به اندازه آسمان و زمین است.
بدکاران در دنیا پیوسته مؤمنان را مسخره می کنند و به آنها می خندند، خنده ای تمسخرآمیز و تحقیر کننده که از روی طغیان و کبر و غرور و غفلت ناشی می شود و همیشه افراد مغرور در برابر مؤمنان با تقوا چنین خنده های تمسخر آمیز داشته اند.
و افراد کافر و بی ایمان را از اعمال گناه آلودشان می توان شناخت. چرا که همیشه کفر سرچشمه جرم و عصیان است. چون آنها با اشارات چشم و ابرو مؤمنان را مسخره می کنند.
و در آخرت که عدالت الهی اجرا می شود و عدالت ایجاب می کند که در آن جا مؤمنان به کفار لجوج بخندند؛ این خود نوعی عذاب دردناک است برای مستکبران.
و در اینجا این آیات به ما انسانها نشان می دهد و راجع به کسانی صادر می شود، مست باد غرورند و خود را برتر از دیگران می دانند و با چشم حقارت به سایرین نگاه می کنند. جای تعجب نیست که ظالمان کافرلجوج و خودخواه دست به چنین کاری در برابر اهل ایمان می زنند، و برنامه هایی به صورتهای متنوع در رسانه های گروهی جهان تحت عنوان طنز و برنامه های تفریحی ادامه دارد.
و الان نیز می کوشند حق و طرفدارانش را با استفاده از مکر و فریب قدیمی شان مؤمنان را از میدان بیرون کنند.
ولی مؤمنان در برابر آنها با توجه به وعده های الهی که نمونه آن در سوره ذکر شده است به آرامش و روح مقاومت آنها در مقابل آن تاریک دلان در آنها دمیده و در مقابل حق در جلو کافران ایستادگی می کنند.
بارالها! همه ما را از غرور و جهل و کبر حفظ فرما.
پروردگارا! به ما روح حق طلبی و حق جویی و تواضع مرحمت کن.
پروردگارا! نامه اعمال ما را در(علیین) قرارده. و از زمره(سجیان) بیرون بر. آمین یارب العالمین.

  • مطالب مرتبط
  • دیدگاه‌ها
0 0 امتیازها
محبوبیت مقاله
مشترک شوید
مرا مطلع کن از
0 دیدگاه‌
جدیدترین
قدیمترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
تمام دیدگاهها را ببینید.
0
منتظر دیدگاه شما هستیم!x