“یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِن قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُون “(البقره/۱۸۳َ)
ای افرادی که ایمان آورده‌اید! روزه بر شما نوشته شده، همان‌گونه که بر کسانی که قبل از شما بودند نوشته شد؛ تا پرهیزکار شوید.

برداشت هایی از آیه:
الصیام در لغت به معنی خودداری کردن از امری آمده و در شرع یعنی خودداری از خوردن نوشیدن و…..در خلال روز با سختی و مشقت آن را روزه بگیرند یعنی طاقت کنند.و طاقت هم یعنی مقدار عملی که انسان با زحمت و مشقت آن را انجام میدهد پس خووووووب باید بیاندیشیم این روزه بسی حکمت ها دارد و بسی اجر و ثواب در آن نهفته که خداوند این مروارید گرانقیمت را در قعر دریای زندگی قرار داده تا با غواصی سخت و مشکل به آن دسترسی پیدا کنیم تا قدر و ارزش این روزها را بهتر و بیشتر بدانیم
روزه یکی از أرکان و فرایض دین مبین اسلام است که دین اسلام با آن کامل میشود و بر مومنان واجب است و نخستین هدف آن آماده ساختن دلهای مومن برای پذیرش تقوی است شخص روزه دار برای رضایت خداوند از خوردن و آشامیدن پرهیز میکند علاوه بر آن باید چشم و زبان و گوش و .. خود نیز از هر گناهی دور نگه دارد . شخص مومن در طول روز حتی اگر کسی او را نبیند از خوردن وآشامیدن دوری میکند چون این فریضه را برای رضایت خداوند انجام میدهد و هدف رسیدن به تقوی و پرهیزگاری است .
روزه وفلسفه روزه داری تکامل جسم وجان است .چرا که گفته اند عقل سالم در بدن سالم است .خداوند به ما انسانها دستور داده است که روزه بگیرید تا خود را از هرگونه فساد وبیماری مصون بمانید وبا رهانیدن خود از دام های شیطان خود را در مسیر پیامبران وانبیا قرار دهید .روزه کلاس کسب تقوی است وتمرینی برای متقی شدن است.
از لحاظ علمی کل ارگانهای بدن ..مرتب ومنظم سیر طبیعی خود را در ایام روزه سیر میکنند؛ورمضان وایام روزه اش ؛وشبهای قدرش؛ چنان منزلتی دارد؛که کل کائنات عالم در برابر عظمت و ملکویت الله عزوجل سربه سجده در می آورند؛ و این خود الگویی برای انسان؛ که مطیع خداوند و شکر گذارش باشد؛که خداوند وی را جانشین در زمین قرارداده. رمضان ؛پل خروج از گناهان؛ و تزکیه ی روح وروان؛ و توبه ی نصوح وبیشترین وسنگین ترین توشه ی عمل صالح را میتوانیم دارا باشیم
رمضان مدرسه خود سازى و تزکیه نفس است که ما خود را بسازیم براى رسیدن به بهشت باید از قبل آماده باشیم همه عبادات در رمضان جمع مى شودرمضان ماهى است که در تمام دنیا نگاهها را معطوف مسلمان میکند.
چه زیبا پروردگارم مرا ندا میدهد!!!
“یا أیها الذین آمنوا” : الله تعالى مومنین را مورد خطاب ویژه قرار داده که بیانگر لطف و دوست داشتن بارى تعالى نسبت به اهل ایمان است ،پس مومنان بایست به نداى الله توجه کنند اگر امر بود اطاعت اگر نهى بود امتناع ورزند .
آیا واقعا من جزء دسته مومنین قرار دارم؟!
چه افتخار بزرگی وقتی مورد خطاب مستقیم الله قرار میگیرم آنهم در گروه مومنان.
” کتب “: فرض شده دلالت بر مشروعیت روزه براى امتهاى دیگراست
الله در این آیه هدف از روزه را برای من مشخص میکند.
” لعلکم تتقون “: اشاره به ثمره روزه که همانا تقوا است ،اینکه همه پیامبران قومشان را به تقوا دعوت میکردند و این قاعده براى تمامى عبادات میباشد.
آری تقوا چه گوهر گرانبها آن گوهری که معیار برتری من از دیگران می گردد. آن معیاری که لیاقت محبوب شدن ربم را بدست می آورم. آری تقوا فواید بسیار زیادی در دنیا وآخرت نصیب صاحبش میگرداند و تو ای پروردگار مهربانم سپاس می گویم تورا که مرا به حال خود رها نکردی. بلکه تمام راههای رسیدن به سعادت از جمله تمام راههای رسیدن به تقوا در جای جای کتاب مبینت برای من وامثال من مشخص نمودی. و ماه مبارک رمضان که ماه نزول قرآن است، روزه را در این ماه بر مومنان واجب کردی تا بهترین استفاده در کسب و ذخیره سازی تقوا داشته باشند تا بتوانند سپری در مقابل وساوس شیطان وشیطان صفتان داشته باشند.

این آیه گویای اینست که خداوند خطاب به مومنانی که سعی در انجام طاعات وعبادات دارند؛ که ازجمله عباداتی که برانسان فرض شده؛ روزه است؛ چراکه انسان در طول ۳۶۵روز سال درحال استفاده از نعمتهای خداونداست ؛وروزه دار نه تنها ازجهت اقتصادی حال دیگرگرسنگان رادرک میکند؛ بلکه بر جزء جزء سیستم طبیعت؛ وعلی الخصوص تزکیه ی نفس آدمی؛تاثیر گذار است؛چراکه در لحظات تشنگی و گرسنگی.. انرژی انسان کم واین خود باعث میشود انسان انرژیی برای انجام گناه نداشته باشد؛ و تقوای انسان بدان سنجیده میشود؛ که بخاطر خداوند تشنگی و گرسنگی راتحمل میکند؛وفرصتهایی را برای یاد خداوند اختصاص میدهد؛انسان روزه دار بخود می بالد..چراکه گرسنگان و تشنگان را هم درد است؛ و خداوند راشکرگذاراست
خداوند روزه را بر ما و بر پیشینیان ما قرار داده است تا تقوا پیشه کنند چرا که در دو ره های قبل از اسلام نیز در ادیان دیگر خداوند آن را انسانهایی که ایمان آورده اند واجب کرده است این یعنی اینکه در هر دوره ای انسان نیاز به خود سازی و کسب معنویت دارد و بهترین راه برای رسیدن به چنین هدفی روز است چرا که روزه سبب تقوا وپرهیزگاری میشود,چون انسان زمانی که به خاطر رضای پروردگاروخوف ازعذاب اومطیع وفرمانبردار باشد,موجب تزکیه نفس او می شود,روزه روح راپاک میکندو موجب غلبه برنفس وکاهش شهوت میشود.باعث میشودکه انسان حلال خداوندراحلال,وحرامش راحرام بداند که حاصل آن تقوا وخداترسی است
*خداوند عزیز بانزول این آیه میخواهد به ما و کسانی که قبل از ما بوده اند برساند که ای بندگانم چیزی رابرشما واجب کرده ام که اگر به نحواحسن همانگونه که من میخاهم انجام دهید دو پیامد برای شما به دنبال خواهد داشت:
*اول اینکه اجری عظیم برای شما در نظر میگیرم وسعادتمندی شماتضمین شده است
*دوم اینکه امید است که شما با اجرای این امر خداوند پرهیزگاری پیشه کنید که این خود جز افعال صالحان است…
خداوند در این قسمت از سوره ی بقره احکام روزه را بیان نموده .چون این قسمت از سوره به احکام تشریعی می پردازد و از آنجایی که روزه از مهم ترین ارکان اسلام است.خدای توانا آن را اینگونه ذکر کرده است تا بندگان را برای پیمودن منازل تقدس و مدارج پرهیزگاران ابرار آماده نماید…
رمضان ماه شستشوی قلب و جسم است. شستشوی قلب از بیماری ها و امراضی مثل حسد، دروغ، غیبت، نا امیدی و شستشوی جسم از عادات ناپسندی مثل پرخوری و اسراف..
معنویت وصفای خاصی که در این ماه وجود دارد انسان را برای رسیدنش مشتاق میکند گویا به وجود چنین معنویتی نیاز داریم گاهی از هیاهوی خسته کننده ی زندگی به گوشه ی آرام پناه میبریم وبه آرامش میرسیم .
رمضان همان گوشه ی دنج و آرامی است که در همهمه ی پر از گناه و معصیت زندگی به آن نیاز داریم تا در آن آرام بگیریم و چه خوب است که این یک ماه را با چشم باز سپری کنیم و در آخر رمضان نگوییم چشم بر هم زدیم ورفت…
خداوندا مارا به رمضان و رمضان را به ما برسان و از دریای بیکران نعمت های رمضان سیرابمان بگردان…..
بارالها، کریما، رحیما در این ماه پر برکت درهای رحمت و مهربانی و مغفرت خویش را به رویمان باز کن و یاریمان کن تا چشم و گوش و دست و پا و دل و قلبمان وتمام وجودمان روزه باشد و خون تقوا در رگهای وجودمان جریان پیدا کند و بتوانیم رمضانی متفاوت و ماندگار به نسبت سالهای قبل تجربه کنیم و چنان پاک و مطهر شویم گویی دوباره متولد شده ایم و فرصت دوباره برای با خدا بودن و خدایی شدن به ما داده شده و چنان توشه ای از رمضان برگیریم که در ماههای آینده نیز در مقابل حملات شیاطین و وسوسه های درون و بیرون لباس تقوا را برتن داشته باشیم و آسوده و ایمن باشیم . الهی آمین

  • مطالب مرتبط
  • دیدگاه‌ها
0 0 امتیازها
محبوبیت مقاله
مشترک شوید
مرا مطلع کن از
0 دیدگاه‌
جدیدترین
قدیمترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
تمام دیدگاهها را ببینید.
0
منتظر دیدگاه شما هستیم!x