۱ – در آیه/ ۲۶ سباء خطاب به کیست وچرا در آخر آیه با الفتاح العلیم خاتمه داده؟
این آیه خطاب به مشرکینی است که غیر خدای خالق و رازق را می پرستیدند.
۱. نشان بر این دارد که در روز رستاخیز خداوند همه ی ما را کنار هم جمع می کند و در بین حق و عدالت قضاوت می کند.
و اینکه با الفتاح و العلیم ختم شده می خواهد به ما بفهماند که اگر او روز رستاخیزی قرار داده پس بی شک حکمی می کند که عین عدالت باشد.
یعنی او حاکمی است عادل که به هیچ کس ستم روا نمی دارد و به احوال بندگان آگاه است. و افراد بر حق را وارد بهشت می کند و افراد بر باطل را روانه ی دوزخ می کند.
۲. روزی فرا خواهد رسید که همه ما انسانها باید در پیشگاه خداوند متعال پاسخ گوی اعمالمان باشیم چه خیر و چه شر.
ای کسانی که از روز رستاخیز غافل هستید و بیخیال آخرت شده اید بدانید که آن روز حتماً خواهد رسید ودر آن روز خداوند بین بندگانش به حق قضاوت و داوری خواهد کرد.
وهیچ قاضی در دنیا مثل قضاوت و داوری خداوند نمی تواند باشد.
۳. چه کسی از آسمانها و زمین شما را روزی می دهد و انواع گیاهان برایتان می رویاند و حیواناتی را برایتان مسخر کرده؛ و خداوند به پیامبر می فرماید: به آنها بگو در آخرت در مورد گناهان ما از شما نمی پرسند و نه از گناهان شما از ما می پرسند و پروردگارمان که داور قضایای سختی است بین ما قضاوت خواهد کرد و به حکم آن داناست.
۴. فتح به معنی باز کردن و گشودن چیزهای بسته، و رفع اشکال مختلف که بر دونوع است:
۱- گشودن با چشم
۲- گشودن با بصیرت.
و در این چند آیه چون از دو دسته ی مشرکان و مسلمانان گفته شده ما را از داوری آگاه مطلع می کند که الله تعالی در روز قیامت میان این دو دسته به عدالت داوری خواهد کرد.
۵.”ای پیامبر به مشرکان بگو…
خدای ما همان خدای داور و دادگری است که در روز رستاخیز تمام مخلوقاتش را جمع می کند..
و در میانشان به حق داوری می کند..
او تنها داور عادل است…
زیرا تنها اوست که از اعمال آشکار و پنهان بندگانش آگاه است..
تنها اوست که به ظلم ظالم و ناله ی مظلوم دانا است..
تنها اوست که بر اعمال و نیت های انجامشان تسلط دارد..
پس تنها او دادگر دانا و عالم است.
۶. این آیه خطاب به تمام کسانی است که برای خدا شریک قایل می شوند و چیزها یا کسان دیگری را واسطه قرار می دهند و آنها را فتاح و اُمور خود قرار داده اند در آخر آیه آمده؛ خداوند فتاح العلیم است تا همه هوشیار باشند و بدانند که تنها اوست که بر همه ی اُمور آگاه است؛ پس گشایش دهنده ی کارها اوست و کلید تمام اُمور بدست خداوند فتاح العلیم هست و همه ی اُمور در آخر به خدا ختم خواهد شد.
۷. در آیه های ماقبل سخن در مورد مشرکین است که در این آیه نیز خداوند به پیامبر می گوید که به مشرکین بگو…
وچون یکی ازمعانی الفتاح داوری وقصاوت می باشد، خداوند می فرماید که در قیامت داوری که از تمام کارهای شما وکافران باخبر است قضاوت خواهد کرد ومنظور قاضی که نیاز به آوردن دلیل وحجت ندارد چون خودش العلیم هم می باشد.
نظر دیگر:
خطاب به همه انسانهاست؛ خداوند در روز رستاخیز همه ما را جمع می کند و در آنجا پرونده اعمال ما باز می شود وخداوند به حق و با تمام وکمال داوری و قضاوت می کند و میزان حسنات و گناهان را مورد قضاوت قرار می دهد و ما هرگز نمی توانیم منکر کارهایی را که انجام دادیم بشویم چون در مقابل داوری قرار داریم که از تمام اعمال و کارهای ما در دنیا با خبر است (فتاح العلیم )

۲ – آیا اعتقاد ما نسبت به آیه/ ۵۹ انعام کامل شده ؟ تجربه شما در این راستا چیست؟
۱. خداوندنسبت به کل اُمورات آگاه است وهمه چیززیرنظرو اراده او رخ می دهد، وقتی ایمانمان نسبت به این موضوع کامل شودکه همه چیزدست خداست وتاخدانخواهداتفاقی نمی افتد به آرامش کامل می رسیم.
تجربه شخصی:
چندسال پیش آزمون استخدامی فرمانداری که یک نفربیشترپذیرش نداشت قبول شدم ولی چون مدرکمونگرفته بودم رد شدم اون موقع اینقد این در و اون در زدم که هرطورشده این کار را بدست بیارم ولی نشد، الان که شکرخدا توشهرخودم وکنارخانواده سرکارهستم می فهمم که کارش بی حکمت نبوده اگه کارم درست می شد الان تو یه شهر دیگه و دورازخانواده بودم وآسایش الان را نداشتم.
(هیچوقت کاراش بی حکمت نیست الان دیگه همه چیزو ب خودش سپردم)
۲. کلید همه ی مشکل ها در دست خداست و اگر او بخواهد می شود و اگر نخواهد حتی یک برگ نیز از درخت جدا نمی شود.
همه چیز در نزد خدای سبحان آسان و ممکن است.
۳. در حقیقت تنها کلید غیب دست الله هست و بس.
هر چند با پیشرفت علم و جهان کنونی بازهم غیبیات تنها نزد خداوند است و بی نظیر ترین علوم بشری در برابر علم خداوند ذره ای بیش نخواهد بود آن هم خود سرشار از نقص های فراوان..
تجربه شخصی:زمان بارداری خودم که دکتر پس از انجام تمام آزمایشات و سونوگرافی سه بعدی و ..گفت باید سقط کنم ولی با این وجود به خدا توکل کردم و بهایی به تکنولوژی ندادم و خداوند خودش به بهترین وجه پاسخ بهم داد وهوالفتاح العلیم..
۴. این آیه جای بسی تفکراست که بدونیم اوتنها کسی است نفع وضرر ما را می داند چون غیب را می داند وما باید کارهامون را بسپاریم به خودش.
حدود یکسال قبل مشکلات من شروع شد و همه مشکلات یکباره وپشت سرهم ومن به هرکاری وهرکسی متوسل شدم که حل شود در ابتدا همش توفکر بودم چرا همه باهم، ومطمئن بودم که من کوتاهی نکردم ولی واگذار کردم به خودش،گفتم ببینم خداوند میخواد به کجا برسونه، الان بعضی حکمتها برایم روشن شد،گرچه در قبالش خیلی چیزا از دست دادم ولی خداراشکرکه دین وایمانم را از دست ندادم، چون باید یکی را انتخاب می کردم که خدا خواست من بر دینم بمانم.
۵. کلید تمام گنج های پنهان در دست خداوند است و هیچ کس جز خدواند از او خبر ندارد و هیچ برگی به زمین نمی افتد مگر اینکه با اراده و آگاهی خداوند باشد.
گاهن در زندگیمان پیش می آید که برای انجام یک کاری تلاش و زحمت زیادی می کشیم ولی کار انجام نمی گیرد و از این بابت عصبانی و ناراحت می شویم. در اینجاست که ما باید بفهمیم که علم و حکمت خداوند چیز دیگری را می خواهد، علمی که ما از آن بی خبریم،که شاید در این دنیا ( حکمت کارمان )برایمان مشخص شود و شاید هم نامشخص بماند ودر لوح محفوظ خداوند ضبط شده بماند.
۶. گنجینه های غیب و کلید آنها در دست خداست و او از هرچیزی که در خشکى و دریاست آگاه است وهیچ برگى بر زمین نمى افتد مگر او خبردار شود. در واقع این آیه علم فراگیر و احاطه کننده خدا را بیان می کند علمى که هیچ چیزی در آسمان و زمین و دریا و خشکى وجود ندارد مگر اینکه خداوند از وجودش آگاه است و اعتقاد و یقین قلبى داشتن به این موضوع باعث مى شود انسان در هر حال او را ناظر بر اعمال خود بییند و مطمئناً گناه کمترى مرتکب شوند.
۷. زمانی اعتقاد ما به این آیه کامل خواهد شد که ورای هر امری فقط خدا را ببینیم و در هر خوشی و ناخوشی فقط باید به او روی آوریم و در خوشی ها شکر گزار او باشیم و در نا خوشی ها این را بدانیم که هیچ کار خدا بی حکمت نیست و فقط اوست که به عالم غیب آگاه هست و ممکن است در این اُمور حکمتی باشد که ما از آگاه نیستیم.
۸. این آیه به زیبایی قدرت و سلطه ی خداوند را در اُمور را بر می شمارد..
ما می خوانیم و تأیید می کنیم..
اما متأسفانه با رفتارمان خلاف آن را در دنبال می کنیم..
وقتی می دانیم خدا تنها داننده ی غیب است پس چرا به دنبال رمال و فالگیریم؟؟
وقتی می گوییم هیچ برگی بدون اذن و آگاهی او بر زمین نمی افتد چرا گناه می کنیم و گمان می کنیم کسی نفهمید و تلاش بیهوده می کنیم تا غیر ممکنی را ممکن کنیم؟؟؟
وقتی اعتقاد داریم همه چیز در لوح محفوظ ثبت می شود پس چرا به گناه و کفر آلوده می شویم تا در قیامت شرمسار شویم؟؟
این ها شاید نشانه ای از کامل نشدن اعتقاد نسبت به آیه و یا نادانی باشد.
۹. الله سبحانه و تعالی داننده ی غیب و گشاینده ی این اسرار می باشد و یک مؤمن واقعی کاملاً این را درک کرده است که بدون اذن الله تعالی برگی بر زمین نمی افتد ولی آیا قلباً به آن ایمان داریم؟ اگر انسان این را درک کند دیگر در مقابل مشکلات و مصائب جزع و فزع نخواهد کرد چون آن موقع درک خواهد کرد که این امر به اذن الله انجام پذیرفته است. واگر قلب خود را کاملاً آگاه کنیم دیگر در برابر نابسامانی های زندگی گلایه ای نخواهیم داشت.
۱۰. پروردگاری که از نهان و آشکار آگاه است و بر آنچه در زمین و آسمان است داناست و بدون اراده و خواست او برگی از درخت جدا نمی شود و همه اینها و همچنین اعمال و رفتار ما در لوح محفوظ ثبت و ضبط می شود؛ معتقدیم که خداوند بر همه چیز داناست و هیچ چیز بر او پوشیده نیست اما گاهی غفلت باعث انجام گناه می شود.
۱۱. آیه اشاره به این دارد که هر حرکت و اتفاقی که در دنیا رخ می دهد به اذن خداوند هست و هیچ چیزی از دید او پنهان نمی ماند حتی کوچکترین اتفاقی که بیفتد.
و اینکه هیچ کس از آینده و غیب اطلاعی ندارد جز خداوند متعال حتی پیامبران و اولیاء.
بعضی از ما مسلمانان ادعا می کنیم که همه چیز به دست خداست و به قول معروف هیچ برگی از درخت، بی اذن خداوند نمی افتد اما زمانی که در مرحله امتحان خداوندی قرار می گیرند و دچار عذاب و سختی می شوند رو به غیر خدا می آورند و میان خود و خداوند واسطه می گذارند.
الحمدلله و خدارا شکر که به این اعتقاد رسیدیم و داریم که هیچ کاری بی اذن خداوند نیست و انجام نمی گیرد و ان شاالله از پس امتحانهای خداوندی هم سربلند بیرون بیاییم.
۱۲. زمانی که اعتقادفردنسبت به این آیه کامل شودوبه درجه ی یقین برسد، وقتی انسان بداندکه خداوندعلام الغیوب است که ازپرجنجال ترین تاپنهان ترین اُمورواززمان ومکان هرمخلوقی آگاه است وهیچ مخلوقی درعلم اوشریک نیست، چه رغبتی برای گناه(شرک ورزیدن) درانسان خواهدماند؟؟؟!!!
۱۳. اینکه خدای مهربان گشایش هر راهی بدست اوست
گشایش هر در بسته ای بدست اوست.
گشایش هر مشکل لا ینحلی فقط بدست اوست.
گشایش بر هر بیماری و سختی بدست اوست.
یعنی او اگر الفتاح است؛ فتح می کند تمام بست ها را و بسط می دهد تمام راه ها را.
و خود عادل و علیم و حکیم بر اداره ی همه چیز است.

۳-چه عاملی باعث گشودن درهای برکات زمین وآسمان بر جامعه می شود؟ استدلال از آیه
۱. باتوجه به آیه/ ۹۶ سوره الاعراف
*وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَىٰ آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَیْهِم بَرَکَاتٍ مِّنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَلَٰکِن کَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُم بِمَا کَانُوا یَکْسِبُونَ
و اگر اهل شهرها و آبادیها، ایمان می‌آوردند و تقوا پیشه می‌کردند، برکات آسمان و زمین را بر آنها می‌گشودیم؛ ولی (آنها حق را) تکذیب کردند؛ ما هم آنان را به کیفر اعمالشان مجازات کردیم. *
۱-مواظب اعمال و رفتارمان باشیم از گناه دوری کنیم.
۲-زیاد طلب مغفرت کنیم.
۳-ایمانمان را به خدا هر روز بیشتر از قبل کنیم.
۴-در کار نیک از هم پیشی بگیریم.
چون هر چقدر انسانهای خوب، روی زمین بیشتر باشد و از خدا بخواهیم که در تمام اُمور با ما باشد و در لحظه لحظه زندگی به یاد او باشیم مطمیناً بیشتر شامل رحمت الله قرار می گیریم.
ایمان و تقوا دو شاه کلید برای باز شدن درهای برکات خداوندی از زمین و آسمان بر جامعه ی اسلامی خواهد بود. پس باید بکوشیم ابتدا ایمان خود و اطرافیان خود را تقویت نموده و سپس تقوای الهی را پیشه کنیم تا شاید گامی برای گشوده شدن درهای برکات خداوند بر مسلمین برداشته باشیم.
پس باایمان به خدا و رسولش و پرهیز ازگناه و کفر، خداوند درهای برکات آسمان و زمین را برای بندگانش می گشاید.
چون بانافرمانی ازخداوکفرورزیدن الله رحمتش را ازبندگانش می گیردوآنان را دچارعذاب می کند.
این آیه راکه خواندم این موضوع توذهنم تداعی شد که امسال باران خیلیی کمی داشتیم تو نمازطلب باران از خدا طلب بخشش کردیم وازش خواستیم که به گناهان ما بنده ها نگاه نکند و بخاطر سایرمخلوقات رحمتش را برسرما نازل کند یعنی باور داریم که گناهمان باعث می شود که رحمتش شامل مان نشود.
۲. باتوجه به آیات/ ۱۰تا ۱۲ سوره نوح استغفار نیز باعث خیرات فراوانی می شود و از عذاب الهی در امان خواهیم ماند.
۳. با توجه به آیه/ ۵۲ سوره هود ایمان کامل و عمل صالح و تقوای خداوند و استغفار موجب گشایش از آسمان و زمین خواهد بود.
۴. با توجه به آیه های آخر سوره نوح، عاملی که باعث گشودن برکات و نعمات از آسمان و زمین می شود روی آوردن انسانها به طرف خداوند و طلب بخشش و مغفرت از گناهان انجام شده است. ودر مقابل هرکاری رضای خداوند را در نظر بگیرند و در مقابل هرگناهی ترس از خداوند داشته باشند وبه بزرگی و عظمت خداوند پی ببرند .
در مقابل این استغفار و مغفرت خداوند، انبوهی از نعمات و برکات خود (باران رحمت، دارایی و فرزند، باغ سرسبز، ماه تابان، خورشید درخشان و زمین با تمام نعماتش و..) را در اختیار انسانها قرار داده است.
۵. در آیه های مختلفی خداوند خطاب به بندگانش می فرماید: که به من (خداوند)ایمان بیاورید و تقوا پیشه کنید که این باعث خیر و برکت زیاد بر خود و زندگیتان است.
و همچنین در جای دیگر می فرماید: استغفار کنید که استغفار زیاد باعث رزق و روزی فراوان است.
اگر کسی واقعاً ایمان و تقوای الهی داشته باشد؛ مسلماً اگر ناخواسته در زندگی خطایی کرده باشد استغفار هم می کند.
زیر بنای قبولی استغفار و فراوانی برکات و رزق و روزی ایمان و تقوای الهی است.

۴- آیا در هنگام قفل شدن مشکلات زندگی روی به الفتاح آوردیم ؟
تجربه شما از گشایش در چنین شرایطی چیست؟
شاید تا حالا کمتر به اسم الفتاح الله را صدا زده باشیم ولی با مفهومش خیلی سرو کار کار داریم درسته؟
آیا شده مشکلی پیش بیاد که بدست هیچکس گشوده نشده باشه …
بعد از عجز وناله بدرگاه الله از غیب مشکل حل شده باشه.
بله خیلی وقتها اتفاق افتاده که در بد ترین شرایط، که خود را تنهای تنها احساس کردم وامیدم از همه کس قطع شده؛ ولی نور امید در دلم زنده بوده که یکی هست مشکلاتم رو حل کنه وحل کرده.
حتماً همه ما در زندگی تجربیاتی داریم ودر اطرافیان شاهد برآن هستیم
آیا اعتقاد ۱۰۰ در صد به فتاح بودن الله داریم؟
آره؛ اعتقاد به “فتاح” بودن الله خیلی برای ما اتفاق افتاده.
انبیاء برای فاصله انداختن بین و قومشان از خداوند درخواست قضاوت وگشایش کار می کنند. اگر به چنین مشکلی در جامعه بر خورد کنیم الله را به فتح بین خود و مخاطبمان فرا بخوانیم.
آیا دیدین خودتون یا کسی نعمت زیادی از طرف الله بر شما نازل شده وکسانی راضی نباشن یا بخوان از بین ببرند ولی قادر به اینکار نیستن ونخواهند بود.
کمتر اسم “الفتاح” رو صدا می زنم ولی به یقین گشاینده همه مشکلات رو خدایم می دانم و بس.
تا حالا دیدین افرادی که بظاهر از طبقه پایین جامعه هستن، بچه هاشون به مدارج عالی علمی دست می یابند وحتی در موقعیتهای بلند اجتماعی واقتصادی؟؟
اره زیاد دیدیم که بعضی از مردم چشم دیدن پیشرفت کسی ندارن.
بله یکی از دوستام دانشگاه قبول شدن چون ازوضعیت مالی خوبی نداشتن؛ فکر نمی کردن که قبول بشن دوستانش میگفتن سؤالات آسون بوده.
اره زیاد دیدیم آنها باتلاش خود وتوکل برخدا به بالاترین درجه رسیده اند.
بله من خانواده ای رو سراغ دارم از یکی از روستاهای خیلی محروم که در واقع زندگی دردناکی دارند از نظر وضعیت اقتصادی و دو تا از فرزندانشان پزشکی می خونن.
حالا اگه تمام افراد بخوان از رسیدن آن نعمت جلوگیری کنند آیا توان دارند؟
هرگز
هیچوقت
بعضی ها واقعاً با حرفهای دلسرد کننده ونا امید کننده سد راه مردم میشن.
باید خود فرد صد در صد به “فتاح” بودن الله اعتقاد داشته باشه.
وعاجزانه ومصرانه ازش بخواه
حال برعکس قضیه حتماً بسیار دیدین افرادی که ورشکست مالی شدن یا از درس خوندن زده شدن و یا از موقعیت اجتماعی پایین اومدن یا مریض باشه که حل نمیشه مشکلش ….
وهمه در پی آنند که مشکل آنها حل کنند.
وحل نمیشه……
علت چیه؟
چون آنها فکر می کردن رسیدن به مال ومنالی که دارن از زرنگی خودشان بوده وتلاششان
حتی اگه خودشان چنین فکری نکنند…
من تو این حادثه اخیر که برای همسرم پیش اومده بود واقعاً خداوند همه مشکلات رو برای ما آسان کرد خودم که آرامش درونی خاصی داشتم و یقین داشتم که خدایی که مرا در معرض این امتحان قرار داده حتماً خودش همه درها رحتمش رو برایم خواهد گشود.
الحمد لله.
چقد خوبه که ما درامتحان عملی مرد میدان باشیم.
و باید مطمئن باشیم اگر در هر مورد اعتقادکامل به الله وصفات کمال داشته باشیم هیچ مشکلی نمی تونه درها را بر مؤمن ببندد.
من وقتی با مشکل روبرو میشم خیلی برام سخته اصلاً انگار دنیا روسرم خراب شده ولی کم کم با توکل برخدا وگفتن این جمله که هر چه از طرف خدا بیاد به خیریت است آرامش پیدا می کنم.
تنها چیزی که راه موفقیت را باز میکنه همان اعتقاد راسخ به فتاح بودن خداوندوبس. ودیگر چیزی وکسی نمی تواند کاری را از پیش ببرد. وخداوند توانا وکار بجاست.

۵ – الله صراحتا بیان می فرمایند: (مَا یَفْتَحِ اللَّهُ لِلنَّاسِ مِنْ رَحْمَهٍ فَلَا مُمْسِکَ لَهَا ۖ وَمَا یُمْسِکْ فَلَا مُرْسِلَ لَهُ مِنْ بَعْدِهِ ۚ وَهُوَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ) [سوره فاطر : ۲]
آیا در زندگی خود یا اطرافیان چنین مواردی دیدین؟

بارها شده که ازخدا خواستم گره ازمشکلم باز کنه وتو کارم گشایش بده ولی الفتاح صداش نکرده بودم
دقیقاً قید کرده اگر الله چیزی را بخواد بگیره کسی نمی تونه آن را برگردونه.
واگر بگیره باید از خودش بخواهیم که حل کنه
واگر باز پس ندهد مطمئن باشیم از روی حکمت الهی است. وخودش بهتر می داند چه کند…
همین که یقین داریم که هیچ کس غیراز خودش نمی تونه چیزی رو بگیره، بهمون آرامش میده
دقیقاً، حکمت ومصلحت خودشه
من روز حادثه مأموریت بودم وقتی پدرم تماس گرفت و خبر داد اصلاً بی قراری نکردم با وجود این که لحن گفتن پدرم به همراه ترس و استرس بود
با خواهرم صحبت کردم گریه می کرد ولی نمی دونم چرا دلم قرص بود که بد به دلم راه ندم.
“الحمدلله على کل حال”
امروز در کمال ناباوری پسر یکی از نزدیکان ما بعد از یکسال و نیم پیدا شد؛ تو این یکسال هیچ کسی که باهاش آشنا باشه ندیده و صداشون رو نشنیده؛ تو این مدت فقط از خدا خواستیم که خودش هر جا که هست حافظش باشه و منتظر و امیدوار.
من هم زیاد عادت ندارم خدا رو به این اسم بخونم ولی در عمل یقین دارم که تنها خداست که حلال مشکلات است.
وقتی به زندگی خودم نگاه می کنم می بینم که همه جا خداوند مشکلات رو برام آسان کرده و تمام موفقیت هایی که در زندگی به دست آوردم رو توفیق خدا می دونم.
وقتایی بوده که مشکل داشته ام از هیچ کس کاری بر نمی آمده به وضوح متوجه گشایش الله شده ام
پس الان که فهمیدیم الله الفتاح ست پس چه بهتر که کل کارامون رو به خودش بسپاریم.

  • مطالب مرتبط
  • دیدگاه‌ها
0 0 امتیازها
محبوبیت مقاله
مشترک شوید
مرا مطلع کن از
0 دیدگاه‌
جدیدترین
قدیمترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
تمام دیدگاهها را ببینید.
0
منتظر دیدگاه شما هستیم!x