أَلَمْ نَشْرَحْ لَکَ صَدْرَکَ * وَوَضَعْنَا عَنْکَ وِزْرَکَ * الَّذِی أَنْقَضَ ظَهْرَکَ) شرح ۱ تا ۳

فاطمه شاکری
أَلَمْ نَشْرَحْ لَکَ صَدْرَکَ:
۱- سعه ی صدر از موارد ضروری یک دعوتگر است.
۲- شرح صدر گمشده ی امروز ما مسلمانان است.
۳-ایمان در سینه های وسیع ثابت می شود.
۴-شرح صدر رسول الله(صلی الله علیه و سلم) کاملاَ ثابت شده است.
۵-سعه ی صدر موهبتی الهی است که اگر شایستگی اهلیت آن وجود داشته باشد، اعطاء خواهد شد.
وَوَضَعْنَا عَنْکَ وِزْرَک الَّذِی أَنْقَضَ ظَهْرَکََ :
۱- برداشتن سنگینی بار از دوش رسول الله(صلی الله علیه و سلم) توسط خداوند رحمن و رحیم.
۲- احساس سنگینی کوچکترین گناه توسط افراد ملتزم.
۳- سنگینی مسؤولیت دعوت بر دوش دعوتگر متعهد و پایبند.
۴- آسان گرداندن مشکلات راه دعوت برای دعوتگران با ثبات، توسط القدیر و الرحیم.
۵- یاد آوری نعمات معنوی رب العالمین و شکر گذاری آن.
۶- نیاز شدید به استعانت از الله در مسیر دعوت و بارهای کمرشکن.

فاطمه شمسی پور
شرح صدر و گشادگی و فراخی سینه که با نورهدایت و ایمان و قرآن همراه بود. همانطور که خداوند سینه پیامبرش را روشن کرد، شریعتش را نیز گسترش داد و آن را میّسر و آسان ساخت که هیچ فشار و تنگی و ضعف و تنگ نظری در آن وجود ندارد.
نکاتی که از این آیات برداشت می شود:
۱- موهبت توسعه شخصیت
۲- ماندگار وهمیشگی بودن راه سعادت
۳- بلند آوازه شدن نام پیامبر
۴- برداشته شدن بارهای گران بر دوش
۵- امید نوید بخش در زندگی
تدبر من/عایشه طالبی:
آنگاه که پیامبر عزیزمان برای به بار کشیدن بزرگترین مسؤولیت بشریت برگزیده شد، خداوند اسباب و لوازم حمل این سنگین بار را بدرقه راهش ساخت، تا بسی کار بر او آسانتر و راه برایش هموارتر گردد. بله خداوند سینه پیامبر را همانند دریای بیکرانی که پر از امواجهای طوفانیست گشاده ساخت و در ژرفای آن مرواریدهای تحمل و صبر قرار داد، تا در تبلیغ دین بتواند در برار سرکشیهای ظغیانگران خم به ابرو نیاورد و هماره با رویی گشاده و قلبی مالامال از توکل و امید به خدا بر شمار مؤمنین بیفزاید و با مخالفانش با خویی نرم و گشاده برخورد کند، باشد که ایمان بیاورند و به راه آیند، ما نیزهم اینک اسلاممان را مدیون قلب پاک و فراخ این حضرت هستیم.(اللهم صل علی محمد و آل محمد)

امینه امینی
به نام الله مهربان مهرورز
براستی که او چقدر مهربان است.
و مهربانی اش را در نهایت کمال ارزانی می دارد.
پیامبرم تک و تنها به بار سنگینی که بردوشش گذاشته شده فکر می کند.
و الله رحمن بدون اینکه پیامبرمان بر زبان بیاورد و همانند برادرش سیدنا موسی رب اشرح لی صدری بگوید.
به خاتم پیامبران خویش می بخشد گشادگی سینه را.
آری! قبول چنین بار مسؤولیت بزرگ، دلی عظیم می خواهد.
تحمل مصائب این راه دلی دریایی می طلبد.
شرح صدر نقطه مقابل ضیق صدر است.
یعنی از ادای مسؤولیت باز نماند. انکار کافران و ایجاد موانع باعث ناراحتی و اندوه او نشود.
ناراحتی در مقابل مشکلات و مصائب، خواه ناخواه بوجود خواهد آمد. اما اینکه حرکت را از انسان بگیرد و او را زمین گیر کند گشادگی و سعه صدر می خواهد.
سعه صدر از جانب الله است.
و به قول: خواجه عبداله انصاری
در تفسیرش مقایسه بین سفر هجرت سیدنا موسی و رسول الله(علیه الصلاه والسلام) می کند و یکی را سفر نیاز و دیگری ناز می نامد.
سیدنا موسی(علیه السلام) درخواست می کند و شرح صدر می طلبد درحالی که به پیامبران بدون درخواست داده می شود.

لیلا محمدی
آیا تا کنون به سنگینی بار رسالت اندیشیده ایم.
آری! باری بس سنگین است آنقدر که الله متعال سینه ی پیامبر را شکافت تا او را یاری دهد در تحمل این بار، تا اینکه به سرانجام احسن برسد .
اکنون دین با آن بار سنگینی که محبوبمان به دوش کشید به ما رسیده است .
اکنون آیا ما قلبمان را از چیزهای آلوده، گناه، کبر، غرور، حسادت وحتی وسوسه های شیطانی در فضای مجازی پاک خواهیم کرد.

حفصه دانشی
اشاره به بار سنگین رسالت، و صد البته توجه و حمایت الله به پیغمبران برگزیده اش. پیامبران در کنف حمایت پروردگار هستند؛ وقتی دلشان از انبوه جهالت ها خسته است خداوند مرهم زخم هایشان است. خداوند می داند که سینه هایشان از درد شکافته است پس با آنان چون کودکان مدارا می کند تا دل هایشان را قوی گرداند. هر چه طلب کنند برایشان مهیا می کند. اگر از چیزی ترسیده باشند به آنان قدرت می بخشد اگر چیزی بخواهند دریغ نمی کند. اگر بخواهند خدا را ببینند کاری می کند که تردید از دلشان برکنده شود. خداوند اینگونه با برگزیدگان خود مهربان است.
– درد همیشه با صاحب درد هم تراز است. خداوند حکیم است و می داند درد این عطیه اش را در کدام دل بگذارد. اگه به صحنه اجتماع هم نگاه کنیم افرادی را می بینیم که دردهایی را تحمل می کنند که دیگران از تحملش عاجزند.
براستی که اگر حمایت و توجه پروردگار نباشد تنهایی راه را گم خواهیم کرد بلکه رفیق نیمه راه خواهیم بود.

امینه راست بالا
وظیفه دعوت و هدایت و رهبری بس سنگین است وشخصیت و همت والا و حامی و بیمه ای چون الله می خواهد.
-آنگاه که خالصانه باشد، برکت و یاری الله را به دنبال دارد و الله خود یاری گر بنده اش می شود، صبر و تحمل اش را می افزاید و این مسؤولیت سنگین و کمر شکن را برایش سهل آسان می کند .
-همانگونه که رسول الله را یاری کرد و شخصیت او را قبل و بعد از بعثت بالا برد و دینش را عزت داد .
– آنگاه که برای یاری اش و تقسیم این وظایف و مسؤولیت سنگین، مهر و محبت خدا و رسول و منهجش را در دل یاران با وفایی چون؛ ابوبکر وعمر و علی و عثمان و سعد و سعید و بوعبیده، طلحه و زبیر وعبدالرحمن و هزاران یار با وفای دیگرش قرار داد و در این مسیر یاری گرش شدند، و در خوشی ها و غم ها با او شریک گشتند و در حمل این بار کمر شکن یاورش شدند .
-جامعه امروز ما نیز چنین است، دعوتگرانی را می بینیم که در بدترین شرایط دست از تلاش نمی کشند و با مدارا سعی در رفع مشکلات دارند و خود الله یاری گر آنان بوده و به ایشان سعه صدر بخشیده، و به برکت اخلاص و بزرگ منشی شان مهر ایشان را در قلب همگان قرار داده و توانسته اند هزاران یار غار با وفا و صدیق گونه علی وار برایشان تربیت کند که دین الله را یارباشند .
– و این منت و لطفی ست از جانب الله برای پیامبران و دعوتگران دیروز و جماعت ها و دعوتگران امروز، که الله خود مسیر را برایشان هموار می کند .
حلیمه شکوری
خداى متعال در اولین آیه از سوره« أَ لَمْ نَشْرَحْ » به یکى از مهمترین موهبت های خویش به پیامبر(صلى الله علیه وآله وسلم) اشاره نموده، مى فرماید: (آیا ما سینه تو را گشاده نساختیم؟)؛«أَ لَمْ نَشْرَحْ لَکَ صَدْرَکَ»
– شرح صدر ابزاری است که پیامبران الهی در مسیر رسالت خویش از آن بهره می‌گرفتند و در سایه این موهبت الهی، به تبلیغ دین و ارشاد مردم می‌پرداختند.
اصولاً، هیچ رهبر بزرگى نمى تواند بدون شرح صدر به مبارزه با مشکلات برود و آن کس که رسالتش از همه عظیم تر است؛ مانند پیغمبراکرم(صلى الله علیه وآله وسلم) شرح صدر او باید ازهمه بیشتر باشد، طوفان ها، آرامش اقیانوس روح او را برهم نزند، مشکلات، او را به زانو در نیاورد، کارشکنى هاى دشمنان مأیوسش نسازد، سؤالات از مسائل پیچیده، او را در تنگنا قرار ندهد و این عظیم ترین هدیه الهى به رسول اللّه بود.
– به راستى، اگر کسى حالات پیامبر(صلى الله علیه وآله وسلم ) را دقیقاً مطالعه کند و میزان شرح صدر او را در حوادث سخت و پیچیده دوران عمرش بنگرد، یقین مى کند این از طریق عادى ممکن نیست، این یک تأیید الهى و ربانى است.
و به خاطر همین شرح صدر بود که پیامبر(صلى الله علیه وآله وسلم ) به عالى ترین وجهى مشکلات رسالت را پشت سر گذاشت، و وظائف خود را در این طریق به خوبى انجام داد.

امینه حیدری
برای ابلاغ پیام الهی باید قلبی بزرگ داشته باشیم.
به این معنا که سعه ی صدر داشته باشیم و تاب و تحمل هرگونه سخن و سختی را داشته باشیم.
و این(سعه ی صدر) از ویژگی های یک مُبّلغ و دعوتگر می باشد.
دعوتگری کاری بس دشوار است و مسئوولیت بزرگی است که اگر قدم در این مسیر گذاشتیم شایسته است که از خود خداوند یاری بجوییم که ما را در این راه موفق بگرداند.

مرضیه رحیم زاده
پیامبر گرامی، انسان بسیار با اخلاق و مهربانی بودند. ایشان بواسطه ی اینکه از کودکی در صحرا پرورش یافته بودند افق دیدشان بسیار باز بود و کم کم که بزرگتر می شدند در اُمور خلقت و آفرینش مخلوقات، زمین و آسمان بیشتر تفکر می کردند و حضور خداوند را لحظه به لحظه درهمه ی مخلوقاتش حس می کردند و به فانی بودن این دنیا وابدی بودن آخرت یقین کامل داشتند. همین علم ایشان و اخلاق نیکویشان باعث صعه ی صدر در ایشان شده و بخاطرهمین اخلاق نیکویشان محرم و محبوب همه انسانها چه دوست و چه دشمن شده بودند رمز موفقیت و محبوبیت پیامبر و هر دعوتگری گشاده رویی و اخلاق پسندیده ی اوست .
نعیمه شکری
سعه صدر، دلی پاک داشتن، تاب و تحمل سختی ها و ناملایمات و تندگویی اطرافیان را داشتن و با صبر و حوصله با آنها برخورد کردن.
(اینکه برای دعوتگری و تبلیغ دین باید قدرت انسان زیاد باشه چه روحی و چه جسمی تا این اخلاقیات را در خود بپرورد چون اینها زمینه دعوتگری می باشد).
خداوند به پیامبرچنان قدرت و توانایی و صبر و حوصله عطاء کرد که تحمل مقابله با دشمنان را داشته باشد.
بدانیم که دعوتگری و تبلیغ دین بدون سختی و دشمنی نیست. پس برای اینکه بتوانیم در برابر دشمنان و سختی ها مقابله کنیم باید به خداوند ایمان و توکل داشته باشیم ودر هر موردی از خداوند طلب کمک کنیم.
خداوند هم راه را بر توکل کنندگانش هموار خواهد ساخت و تاب و تحمل و صبر و حوصله اش را بالا خواهد برد.

  • مطالب مرتبط
  • دیدگاه‌ها
0 0 امتیازها
محبوبیت مقاله
مشترک شوید
مرا مطلع کن از
0 دیدگاه‌
جدیدترین
قدیمترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
تمام دیدگاهها را ببینید.
0
منتظر دیدگاه شما هستیم!x