تدبّر در قرآن به‌ آن امر شده‌ است؛ زیرا فهم واجرای قرآن در زندگی به آن بستگی دارد.
کِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ إِلَیْکَ مُبَارَکٌ لِیَدَّبَّرُوا آیَاتِهِ وَلِیَتَذَکَّرَ أُولُو الْأَلْبَابِ (ص: ۲۹)

بر اساس این آیه تدبّر مقدماتی دارد که بدون بکارگیریمقدّمات و کاربردی کردن آنها تدبّر نتیجه مطمئن و مطلوبی نخواهد داد. مقدّمات تدبّر،کسبی و برای کسی که قرآن را برنامه زندگی خود به حساب می‌آورد لازم و ضروری است. فردیکه می‌خواهد فهم قرآنی داشته باشد اولین چیزیکه بر او لازم است روانخوانی قرآن است.
سپس شناخت نقش کلمات و جمله‌ها در آیات. شایدکسی سؤال کند که این در زمان اصحاب مرسومنبوده است و از طرف دیگر برای رسیدن به اینکار باید وقت زیادی صرف کرد و این خود می‌تواندمانع بزرگی برای تدبّر باشد.
در حقیقت این سؤال معقول و بجاست. اما پاسخ سؤال:اگر در زمان پیامبر خدا و اصحاب مرسوم نبوده بدان علت بوده است که قرآن به زبان عربییعنی زبان اصحاب و یاران رسول اللّه (ص) نازلشده است و آنان خود بر زبان مادری خویشمسلط بوده‌اند و دیگر نیازی به دستور زبان عرب بهشکل امروزی نداشتند.درثانی وظیفه دینی ما این است که خودبه دنبال کسب ابزارفهم قرآن برویم هر چند سالها طول بکشدزیرا ابزار فهم قرآن در صورت به خدمت درآوردن قرآن،موجب استقلال رای و رهایی از تقلید و تعصب و سطحی‌نگری و کج‌فهمی می‌گردد.
در غیر این صورت چاره‌ای نیست جز اینکه فرد مطمئن و خیرخواه و دلسوزی را که آگاه به قرآن است یافت و از طریق او مورد تفهیم قرار گرفت.
نکته‌ای که در اینجا لازم به ذکر می‌باشد این است که این توصیه‌ها بیشترخطاب به کسانی است که از حداقل مقدّمات تدبّر برخوردار و فهم قرآن و اجرای آن در زندگی دغدغه جدی آنان است.
(۱) قبل از هر چیز دفتر صدبرگ یا دویست برگ بزرگی همراه با خودکار روان با خود داشته باشد در هنگام تدبّر هرچیزی که برایش تازگی دارد ویا با تفکرات گذشته اش همخوانی ندارد و سؤال برانگیز است آنراشماره آیات و سوره یادداشت و همراه با تدبّر به دنبال جواب سؤال نیز بگردد.
(۲) هنگام شروع به تدبّر با خدایش عهد ببندد که قصدش جز رسیدن به حقیقت چیز دیگری نیست.
(۳) باخود عهد کند که قرآن را معیار سنجش ذهنیات خود قرار دهد نه ذهنیات او معیار سنجش قرآن. یعنی هرآنچه که از قرآن بر اساس ادّله و بینه کسب کرد اصل گردد. به تعبیر دیگر جرات پشت پا زدن به رسوبات گذشته که بر صفحه ذهن او نقش بسته است داشته باشد.
(۴) سعی کند تا معنی آیه را نفهمد هر چند از نظر زمانی طول بکشد به آیه دیگری نرود زیرا حرکت بدون فهم و تدبرّ جزء جنبه تعبّدی، دستاورد رضایت‌بخشی به دنبال ندارد.
(۵) تا حد امکان سعی کند تناسب آیات را بیابد زیرا تناسب آیات و در نظر گرفتن سیاق آنها نقش بسزائی در فهم قرآن دارد.
(۶) اکثریت افراد در تلاوت قرآن بدنبال کسب ثوابند لذا در هنگام تدبّر سعی کند عوامل ثواب خیز و عذاب‌انگیز را مورد شناخت و بررسی قرار دهد زیرا شناخت آنها موجب التزام و پایبندی بیشتر او می‌گردد.
(۷) هیچگاه به دنبال کمیت و کیفیت تنها نباشد بلکه در صورت توان به هر دو توجه کند و در صورت اولویت‌بندی به کیفیت اولویت بدهد. زیرا با قرآن بودن توفیقی است که هر کس بخواهد خدا به او می‌دهد
(۸) سعی کند تا یکبار کامل، قرآن را با دقت و تدبّر نخوانده باشد به اظهار نظر عجولانه نپردازد زیرا آیات قرآن تفسیر یکدیگرند و بعضی از آنها بعضی دیگر را کنترل یا محدود می‌کند.
(۹) اگر میسر بود دستاوردهای خود را در جای خودش همچون مراکز علمی یا نزد شخصیتهای علمی که تحقیق و پژوهش بخصوص در زمینه قرآن دغدغه آنان است جهت نقد وبررسی و پختگی و اعتماد به نفس به نمایش بگذارد.
(۱۰) سعی کند در هر شرایطی که قرار گرفته با توجه به ظرفیت آن شرایط تدبّر روزانه داشته باشد حتی اگر در سطح یک آیه هم باشد زیرا تداوم رشته تحقیق را نه تنها از دست نمی‌دهد بلکه مستحکم‌تر نیز می‌گردد.
(۱۱) تدبّر در قرآن دانش و بینش به انسان می‌دهد و می‌تواند او را از نظر شخصیتی دگرگون کند لذا مواظب باشیم که اگر به دستاوردهایمان جنبه عملی ندهیم والتزام و پایبندی قرینش نگردد سود چندانی در بر نخواهد داشت.
(۱۲) سعی کند برای هر دستاوردی بینّه کافی از قرآن داشته باشد تا اگر سؤال‌کننده‌ای به دنبال پاسخ بود او را آگاهانه جواب دهد واگر شکاکی یا شبهه‌افکنی به دنبال شکاکی و شبهه افکنی بود بتواند با تسلط کامل و رعایت ادب و حفظ اصول علمی شک و شبهه آنان را خنثی سازد.
(۱۳) در رابطه با موضوعی که به نتیجه نرسیده یا در آن موضوع به تحقیق نپرداخته است از اظهار نظر جدا خودداری کند زیرا بقیه دستاوردهای او را خدشه‌دار می‌کند.
(۱۴) بدلیل اینکه، در این زمان قدم گذاشتن در مسیر تدبّر در قرآن از الگوی لازم وکافی برخوردار نیست سعی داشته باشد آهسته و پیوسته حرکت کند و ثبت تجارب شیرین خود را برای سالکان این طریق فراموش نکند.
(۱۵) به منظور ایجاد انگیزه در بین دوستان، جهت روی آوردن آنها به تدبّردر قرآن به طرح مسأله و ایجاد سؤال بپردازد.
(۱۶) در صورت امکان، دستاوردهای خود را که قبلا بر اساس شماره آیات و سوره به آن رسیده و ثبت کرده است موضوعی کند.
(۱۷) کسانی که تازه به تدبّر در قرآن روی آورده‌اند سعی کنند موضوعی یا موضوعاتی را که برای آنان مهم به نظر می‌رسد دنبال کنند زیرا مشاهده نتیجه، بیشتر به آنان انگیزه می‌دهد.
(۱۸) ممکن است در اثنای راه فرد دچار خستگی و بی حوصلگی گردد و هدف از پیش تعیین شده را فراموش کند لذا برای ثبات قدم در این زمینه با خدای خودش عهد و پیمان را تازه کند.
(۱۹) قرآن، به مثابه نقشه جهان است و هر آیه از آن به مثابه روستا یا شهری است که در آن زندگی می‌کنیم به اندازه وسعت آگاهی ما از حد و مرز هر شهر و روستا و وضعیت جغرافیایی آنها و تأثیر و تأثرپذیری روستاها وشهرها از همدیگر هر شهر و روستا معنی پیدا می‌کند بدون آنکه معانی بوجود آمده در تضاد و مخالفت با همدیگر باشند لذا برای فهم بیشتر آیه‌ها و تأثیر و تأثر پذیری آنها از همدیگر وسعت دید خود را باید تا سطح کلان گسترش دهیم.
( ۲۰ ) هیچ گاه دستاوردهای دیگران را که با زحماتفراوان به دست آورده است به اسم خود تمام نکند، زیرا این نوع حرکت، دزدی به حساب آمده و موجب خدشه‌دار شدن شخصیت علمی طرف می‌گردد. بلکه ادب اسلامی حکم می‌کند جز در موارد ضرورت، دستاورد هر کسی را به خود او نسبت داد.

نویسنده: استاد مسلم خدری، سایت اصلاح

  • مطالب مرتبط
  • دیدگاه‌ها
0 0 امتیازها
محبوبیت مقاله
مشترک شوید
مرا مطلع کن از
0 دیدگاه‌
جدیدترین
قدیمترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
تمام دیدگاهها را ببینید.
0
منتظر دیدگاه شما هستیم!x